När WordPress skapades 2003 så gjordes det som ett bloggverktyg. I dag är det fortfarande ett väl använt bloggverktyg men det används också till så mycket mer som många av er förmodligen vet.

WordPress slutar aldrig utvecklas och mer och fler funktioner tillkommer. En av dessa funktioner är möjligheten att skapa en så kallad multisite. Detta släpptes till en början som ett separat projekt till WordPress men är nu fullt integrerat i WordPress.

Vad är Multisite?

Kort förklarat är en WordPress multisite, eller som det brukar förkortas WPMU (WordPress MultiUser) en samling av WordPress webbplatser / bloggar som använder en och samma WordPress installation.

Några av funktionerna med WPMU

När man skapar en WPMU får man tillgång till ett flertal funktioner som annars är omöjliga eller krångligare att använda sig av.

  • Man kan köra flera separata bloggar och webbplatser i WordPress från en installation.
  • Möjlighet att använda subdomäner så som blog.triggerfish.se
  • Enkel administration av alla webbplatser som ett företag har genom att samla alla under ett ”paraply”.
  • Fördela ansvar för separata webbplatser till administratörer som bara får åtkomst till just den specifika webbplatsen men samtidigt ha en superadministratör som kan komma åt och dirigera alla webbplatser.
  • Installera plugins och teman för hela nätverket men samtidigt ha möjligt att strypa åtkomsten till visa teman och plugins för några av webbplatserna i en WPMU installation.

Nackdelar med WPMU

Även om det finns flera fördelar med att använda sig av en WordPress multisite är det inte alltid den bästa lösningen.

  • Att dela upp innehållet på flera olika webbplatser och subdomäner / domäner kan försämra sökmotorsoptimeringen överlag.
  • Det är svårare att slå ihop en WPMU installation till en enskild WordPress installation än att skapa en WPMU installation från en enskild WordPress installation. Så när man tar steget att köra med WPMU ska man ha säkerställt att detta är den bästa lösningen.

När bör man använda WordPress Multisite?

Exempel på användningsområden

Det finns flera olika tillfällen där WPMU är ett utmärkt val. En huvudregel man kan gå efter är när man vill ha en tydlig uppdelning av innehållet på en webbplats både för besökaren och för de som administrerar webbplatsen / webbplatserna.

  • Ett företag med flera olika varumärken / webbplatser: Där man vill enkelt ha åtkomst och uppdatera och administrera alla webbplatserna från ett och samma ställe.
  • Separat blogg med många gästbloggare: Har man många gästbloggare på sin blogg som man ogärna vill ge åtkomst till hela webbplatsen, men gärna ger dem full autonomitet i själva bloggskrivandet är det ibland smidigare och bättre att skapa en WPMU installation med en blogg på en subdomän.
  • Föreningar med lokala avdelningar: Driver man en förening med en huvudwebbplats där varje lokal avdelning har sin egen sida på webbplatsen som de ska kunna administrera självständigt kan WPMU vara en väldigt bra lösning.
  • Sida för inloggade medlemmar: Om man driver en verksamhet där man har en del av webbplatsen enbart åtkomlig för inloggade medlemmar kan detta oftast lösas enklare genom att man delar upp innehållet på två webbplatser.
  • Webbplatser på olika språk: Har man ett internationellt företag med webbplatser i flera olika länder där man vill kunna dela upp innehåll (inte bara översätta rakt av) och rättigheter för administratörer per webbplats kan den enklaste lösningen ibland vara att köra WPMU.

Några av våra kunder som valt Multisite

Vi på Triggerfish har jobbat med flertalet kunder där vi implementerat WPMU.

  • Järntorget / Abacus – www.jarntorget.se / www.abacusbostad.se
    Här fanns det flera synergieffekter av att köra en multisite. Dels att webbplatserna delar många funktioner som var lättare att uppdatera och hantera när de använde samma WordPress installation.
  • Tylömarks – www.tylomarks.se
    Tylömarks ville göra en tydligare uppdelning av sin verksamhet och ville att detta även skulle återspeglas i deras närvaro på webben. Men för att underlätta administrationen av de nya webbplatserna togs beslutet att använda multisite.
  • Wenell – www.wenell.se
    Wenell använder multisite för att hantera de olika språkversionerna som är på engelska och svenska.
  • Tyréns – blogg.tyrens.se
    När Tyréns ville börja blogga så hade de önskemålet att ha flertalet olika bloggar samlade under ett paraply. Här passade det utmärkt att köra med en multisite.